Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nový rok 2023 na rozhledně

15. 12. 2023

Je ráno 1. ledna, je neděle, je Nový rok 2023. Jedeme se Zmizíkem a Tobíkem povozem Jeep, spolehlivé vozítko, které se vyšplhá i po mizerné cestě tichým lesem na Studený vrch. Vezeme něco málo k jídlu a pití a hlavně vodu.  Je krásně a zase ani trochu sněhu. To budou výhledy. Přichází pěší kolega Luboš s doprovodem Péťou a malým Jašíkem.  Odemykáme rozhlednu na kopci Studený vrch. Dnešní služba je v sestavě Tonda, Slávek, Tobík a Luboš s očekávanými posilami Martinem a Niky. Tak jsme konečně uvnitř. Jako obvykle jsme první příchozí na Nový rok my, služba.  Podáváme si ruce a přejeme si všechno nejlepší v novém roce. Letos si ovšem ani nepřipíjíme. Nemáme ani lehké zpoždění a kamna i oheň venku už hoří. Kávu a čaj vynecháváme a celá služba zaujme své pozice. OTEVÍRÁME.  

Chvíli po deváté hodině dorazili první návštěvníci. Celý den je v okolí i uvnitř rozhledny mnoho známých i neznámých tváří. Chlapi jako vždy, vedou řeči a osvěžují se.  Ženy vedou také řeči, jak jinak a navíc se starají o děti, oheň, potravu, počasí a nakonec ještě o chlapy a to i ty svoje. To jim to všem krásně utíká. Letos je tu opět rušno a nejsme ve věži chvilku sami. Oblíbený svařáček je stále k mání. I klobásy byly letos pro všechny zájemce. Plápolající oheň obsadili návštěvníci pečící buřty. Hlavně překážejí obsluze roštu s klobásami. To je zdejší mimořádná pochoutka, z dílny oblíbeného a poctivého řezníka Jirky. Vařím si už šestý černý čaj s citronem a chuť dát si jedno orosené se stále nedostavuje, to nám ten rok pěkně začíná. Ostatně, to už tady bylo i minule. Musím přiznat, že se to během roku samo upravilo a chuť se dostavila… Tentokrát si ani chlapi u ohně nenechali nalít nic malého na zmrzlé nohy. Bylo teplo a s tím popíjením je to celé tak, že jsme si asi pandémicky odvykli…

Je opravdu již pozdní odpoledne, dítka už nepobíhají tak svižně, šum hlasů úplně utichá, začíná se stmívat a pryč dolů odcházejí i poslední návštěvníci. Kamarád Vašík z Dobříše se svojí ženou a dcerkou, letos přivádí i svého tatínka. Každoročně, je-li zdráv přichází a letos jdou neobvykle brzy. Na panáčka rumu přišli. To už je tradice. Takže mají to do kopce a nejsou úplně poslední. Setkání proběhlo podle starých zvyků a tak tedy zavíráme a začínáme s úklidem a balením venku i uvnitř věže. Ještě vyhodnotíme průběh dne.  Tedy, bylo to takhle. Jako každý rok nás něco opustilo. Letos to byla naše oblíbená pomůcka na krájení chleba. Nůž. Velký, zubatý, šikovný, akorát do ruky. Odkráčela s ním z věže nějaká osoba si cosi řezat venku na svých buřtech. Pomocník - nůž zmizel. A sám se samozřejmě do věže nevrátil. Odešel v něčí ruce nebo se i hřál pod svrchníkem odchozího zlotřilce či vtipálka.

Žádný přiznaný úraz. Nikdo se nepopral. Všechny příchozí jsme rádi viděli a doufáme, že i oni nás. Počasí bylo krásné. Podle odhadu sloužících a přihlížejících se „Novoročního výstupu 2023“ zúčastnilo asi 450 až 650 nadšenců, kteří si přišli protáhnout tělo výstupem na rozhlednu Studený vrch. Děkujeme všem za návštěvu a máte náš obdiv.

Děkujeme Našim Novinám. Děkuji ženám i chlapům a chlapcům ze služby.

Tedy, je po akci.  A co máme dál?  Ted necháme rozhlednu odpočívat minimálně do  31.3.2023.     

    

Rozhledna bude pravděpodobně znovu otevřena od dubna či května do října.  Srdečně vás všechny zveme. 

Více informací o pořádaných akcích si vyhledáte na www.rozhlednastudenyvrch.estranky.cz.

Takže, co na závěr povídání?   No asi hlavně to, že přejeme všem příznivcům rozhledny a turistiky   

VŠECHNO NEJ……v roce 2023.        

 

Za kolektiv  věžníků  :  Tonda z Brd