Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nový rok 2020 na rozhledně

19. 1. 2020

Je ráno 1. ledna, je středa, je Nový rok 2020. Jedu sám starým dobrým povozem Citroen AX, malé a spolehlivé lidové vozítko, které se vyšplhá i po mizerné cestě tichým lesem na Studený vrch. Vezu něco málo k jídlu a pití a hlavně vodu.  Je krásně a zase ani trochu sněhu. To budou výhledy. Přichází pěší kolega a odemykáme rozhlednu na kopci Studený vrch. Dnešní služba je v sestavě Tonda, Slávek, Pepík a Petr s posilou Tomášem. Tak jsme konečně uvnitř. Jako obvykle jsme první příchozí na Nový rok my, služba.  Podáváme si ruce a přejeme si všechno nejlepší v novém roce. Letos si ovšem připíjíme v poklusu. Máme lehké zpoždění a kamna ne a ne hořet. Kávu a čaj vynecháváme a celá služba zaujme své pozice. OTEVÍRÁME.  

Po půl desáté dorazili první žízniví i hladoví výletníci. Celý den je v okolí i uvnitř rozhledny mnoho známých i neznámých tváří. Chlapi jako vždy, vedou řeči a osvěžují se.  Ženy vedou také řeči, jak jinak a navíc se starají o děti, oheň, potravu, počasí a nakonec ještě o chlapy a to i ty svoje. To jim to všem krásně utíká. Letos je tu nějak rušněji a nejsme ve věži chvilku sami. Postupně dochází ohřívadlo – svařáček už není. Bude zase až za rok.  Plápolající oheň obsadili návštěvníci pečící buřtíky a taky něco od masa. No a taky se peče chleba na roštu. To je zdejší mimořádná pochoutka, je totiž krásně čtverečkovaný, přesně podle roštu. Vařím si asi už pátý černý čaj s citronem a chuť dát si jedno orosené se stále nedostavuje, to nám ten rok pěkně začíná. Ostatně, to už tady bylo i loni. Musím přiznat, že se to během roku samo upravilo a chuť se dostavila… Jenom chlapi u ohně si nechali nalít něco malého na zmrzlé nohy, tedy čtenáři rozuměj nalít „na zmrzlé nohy“, to jo, ale vnitřkem. S tím popíjením je to celé tak, že tam uvnitř věže je asi max. 5 stupňů a ta kapka alkoholu se dá vydržet, protože jinak to pěkně zebe. Je opravdu již pozdní odpoledne, dítka už nepobíhají tak svižně, šum hlasů úplně utichá, začíná se stmívat a pryč dolů odcházejí i poslední návštěvníci. Než se setmí, zabalíme to venku. Jako vždy čekáme už jenom na poslední hosty.

Je to náš kamarád Vašík z Dobříše se svojí ženou a dcerkou.

Každoročně, je-li zdráv a vesel přichází na panáčka rumu, to je také tradice, takže mají to do kopce a jsou fakt úplně poslední. Čekáme. Setkání proběhlo podle tradice a tak tedy zavíráme a začínáme s úklidem a balením i uvnitř věže.  Ještě vyhodnotíme průběh dne.  Tak, bylo to takhle. Odešla od nás pilka zn. Fiskars. Dobrá a šikovná pomocnice. Pochybuji, že by chytla nemoc toulavou a odkráčela sama od věže. Odešla v ruce za rám nebo se i hřála pod svrchníkem odchozího zlotřilce či vtipálka. Žádný úraz? Vlastně letos se nám někde u ohně pořezal návštěvník mužského pohlaví nožíkem, paní si ho naší věžní náplastí zalepila. Nikdo se nepopral. Všechny příchozí jsme rádi viděli a doufáme, že i oni nás. Počasí bylo krásné. Podle odhadu sloužících a přihlížejících se „Novoročního výstupu 2020“ zúčastnilo asi 450 až 650 nadšenců, kteří si přišli protáhnout tělo výstupem na rozhlednu Studený vrch. Děkujeme všem za návštěvu a máte náš obdiv.

Děkujeme Našim Novinám. Děkuji i chlapům ze služby.

Tedy, je po akci.  A co máme dál?  Ted necháme rozhlednu odpočívat minimálně do  31.3.2020.          

Rozhledna bude znovu otevřena od dubna do října.  Srdečně vás všechny zveme. 

Více informací o pořádaných akcích si vyhledáte na www.rozhlednastudenyvrch.estranky.cz.                  

Takže, co na závěr povídání?   No asi hlavně to, že přejeme všem příznivcům rozhledny a turistiky   

VŠECHNO NEJ……v roce 2020.        

 

Za kolektiv  věžníků  :  Tonda z Brd