Jdi na obsah Jdi na menu
 


Novoroční výstup na Studený vrch - pátek 1.1.2016

5. 1. 2016

Letos Studený vrch opravdu dostál svému jménu

 
přidáno: 04. 01. 2016

Každý rok se můžete vydat na již tradiční novoroční výstup na Studený Vrch. Pokud se dokážete odtrhnout od zbytku chlebíčků a dopíjení půlnočního šampaňského, výstup vás odmění svěžím mrazivým vzduchem, krásnými výhledy do zimní přírody a voňavou na ohni pečenou klobáskou na vrcholu.

Letos stejně jako v předcházejících letech proběhl novoroční výstup na Studený vrch organizovaný TJ Sokolem Dobříš. Výstup je velmi oblíbený, u rozhledny se setkávají často i lidé z blízkých i vzdálenějších obcí. Mnoho známých se pravidelně každý rok potkává jen tady, popřejí si do Nového roku a potom se vidí zase až na dalším novoročním výstupu.

Letošní počasí krásně vyšlo, bylo nádherně mrazivo a pošmourno, člověk při stoupání k rozhledně vešel do mraků a náhle se ocitnul v jiném světě, kterému nevládne nikdo jiný, než dobrý duch Brd, mechem a lišejníkem obrostlý Fabián. Sněhem jemně poprášená cesta, krásně ojíněné stromy a mrazivé ovzduší, to vše dávalo návštěvníkům vědět, že zima začala a umí nám dát najevo, že převzala své žezlo nad podzimem.

Nahoře na kopci se mohli zmrzlí turisté ohřát svařeným vínem nebo grogem, osvěžit pivem nebo si dát výbornou, na ohni pečenou klobáskou. Ohřát se bylo možné uvnitř rozhledny, nebo u ohniště. Kolem rozhledny to žilo jako každý rok. Dospělí, děti, psi, každý si tu našel to své a vítal se a bavil s ostatními návštěvníky.

Z rozhledny byl tradiční novoroční výhled do mraků, kdo sem chodí pravidelně, tak ví, že za výhledem do okolí sem musí vystoupat v jiný den.

Více informací o rozhledně na Studeném vrchu a cestě na ni najdete v našem dřívějším článku zde.

Autor článku: Šárka Spáčilová

Odkaz na zdroj: http://www.dobrisskoaktualne.cz/zajimavosti/z-okoli-mesta/novorocni-vystup