Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čtyřmezí

10. 1. 2016

Čtyřmezí je magické místo uprostřed Brd

 
 

Čtyřmezí je ojedinělé místo, kde se dotýkají katastry čtyř obcí Dobříš, Hostomice, Buková a Rosovice. Také se tu potkávají turistické a lesní cesty, prvně vytyčeno bylo už za Marie Terezie při umisťování hraničních kamenů.

Najdete ho v sedle mezi vrchy Studený a Kuchyňka. Dále je součástí Brdské vrchoviny a leží na křižovatce lesních cest a turistických tras, rozcestník u něj se jmenuje Kuchyňka sedlo. Kříží se tu červená a žlutá turistická značka.

Co tu můžete vidět?

Slavnostní odhalení Čtyřmezí za účasti zástupců všech čtyř obcí proběhlo v roce 2014.

Na místě je v zemi zapuštěný kovový kruh s vyznačenými výsečemi odpovídajících směrům k příslušným obcím. Kruh je vybaven schodištěm pro ježky, kdyby tam náhodou některé nešťastné zvířátko spadlo, tak aby nezemřelo hladem a žízní, ale bezpečně se dostalo zpět nahoru na zem.

Další zajímavostí jsou barevné značky na stromech, které tvoří dokonalou kružnici. Značky se vyměřovaly pomocí laseru, když si stoupnete do železného kruhu, uvidíte je kolem sebe na celých 360°.

Co ještě můžete v blízkém okolí vidět?

Po červené turistické trase můžete po 1, 5 kilometru dojít ke kamenné rozhledně na Studeném vrchu, kde je o svátcích a víkendech možné se občerstvit a opéci buřty. Více o ní si můžete přečíst v našem dřívějším článku.

Na druhou stranu se po červené turistické cestě dostanete na vrch Kuchyňku, kde najdete nádherně pochmurnou atmosféru, dřevěný kříž a kameny rozmístěné na památku pobitých partyzánů. O tomto zajímavém místě najdete více informací v článkuzde.

Jak na Čtyřmezí?

Z Dobříše se na Čtyřmezí dostanete po žluté turistické značce, z Mírového náměstí je to trasa dlouhá kolem devíti kilometrů a nastoupáte při tom 317 metrů. Je to cesta vhodná pro zdatnější turisty a sportovní kočárky, místy vede lesem po nezpevněné cestě. Cestou se můžete zastavit u Památníku padlým, který se nachází na žlutě značené trase.

Další variantou je zaparkovat na parkovišti k rozhledně Studený vrch a vydat se po červené turistické značce až do sedla u Čtyřmezí. Délka trasy je necelé tři kilometry s převýšením 80 metrů a cestu zvládne i běžný kočárek.

Ať se na Čtyřmezí vydáte jakkoli, určitě oceníte krásnou brdskou přírodu, čistý vzduch, přímo citelnou magii tohoto místa a uklidňující ticho hlubokého lesa.

autor článku: Šárka Spáčilová

odkaz na zdroj: http://www.dobrisskoaktualne.cz/zajimavosti/rady-a-tipy/tip-na-vylet-ctirmezi