Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brdskou hřebenovkou na rozhlednu na Studeném vrchu

12. 5. 2014

Právě zahajujeme poměrně dlouhý výlet na rozhlednu na Studeném vrchu. Naše cesta začala v Řevnicích, odkud jsme pomalu stoupali na hřeben brdských kopců ve směru na Stožec. Krátce před polednem jsme se vydali na třicet kilometrů dlouhý výlet. Opouštíme Řevnice kolem hřbitova a po zelené turistické značce míříme na Halouny.

První nádherný výhled do krajiny jsme měli již těsně před vesnicí - spatřili jsme krajinu Českého krasu a údolí Berounky. Dále procházíme po okraji vesnice a stoupáme na Rochotu. Zde stojí nový hotel a restaurace, bohužel od podzimu uzavřená. Tudíž pokračujeme bez zastavení a plynule stoupáme stále na hřeben, kam dorazíme po deseti kilometrech z Řevnic - tím místem je rozcestí na Soudném.

Zde je křižovatka turistických, cyklistických a také jezdeckých, tedy pro koně, cest. Nyní jsme dosáhli hřebenu a můžeme po něm pokračovat až k místu nad Jeleními palouky. Cesta vede kolem studánek Bílý kámen a Buková leč a památného stromu Třebízského dubu, kde je opět turistické posezení a informační panel.

Dostáváme se až k Stožci a to po červené značce, jenž nás vede už od rozcestí na Soudném. Zajímavostí je nad námi se rozprostírající se bývalá raketová základna Klondajk-  a to v kopci nad námi. Z tohoto důvodu vede od 80. let minulého století hřebenová cesta pod hřebenem až ke Stožci.

Na rozcestí Stožec je nejen další křižovatka, ale i posezení pro turisty. Odtud pokračujeme po hřebeni až k místu nad Jeleními palouky. Zde jsme opustili turistickou značku a odbočili vpravo po asfaltové cestě v lese a pokračovali až k státní silnici na Dobříš. Důvodem je prudké klesání a poté stoupání k Jelením paloukům a dále na Studený vrch. Takto se pohodlně napojíme na červenou značku a po přechodu státní silnice dojdeme na Studený vrch s rozhlednou.

Nyní máme z našeho výletu 25 kilometrů za sebou a můžeme se rozhlížet po okolí z vrcholku rozhledny ve výšce 660 m. n. m. Výhled je za dobrého počasí nádherný - můžeme vidět Karlštejn i Říp a na druhé straně Šumavu a jižní Čechy. V rozhledně je k dispozici občerstvení i možnost zakoupení suvenýrů. V sezóně je tu otevřeno o sobotách a nedělích do 17 hodin.

Po odpočinku nás čekal poslední úsek a to do Hostomic pod Brdy s odjezdem lokálkou domů. Celkem jsme ušli 30 kilometrů a čas výletu byl sedm a půl hodiny

Článek Jiřího Cysaře byl uveřejněn na serveru Novinky.cz dne 8.5.2014

Celý článek si můžete přečíst zde.